Janka otužuje už 3 sezónu

Otuzovanie

Janka Takács Horníčková je Active life pozitívna už nejaký ten čas 😊. Má široké spektrum aktivít nielen v práci v Lige proti rakovine, s ktorou sa nám podarilo urobiť nejednu spoločnú prospešnú akciu, ale aj v oblasti športovania a hlavne otužovania.

Práve začína svoju tretiu otužovaciu sezónu, tak sme jej opýtali:
Ako dlho otužuješ?
Čo ťa k otužovaniu priviedlo?
Ako prijalo okolie tvoje hobby? Čo ti na to hovoria známi?
Čo ťa na otužovaní baví? Prečo to robíš?
Ako často otužuješ?
Otužuješ sama?
Zmenilo sa niečo v tvojom živote odkedy otužuješ?
Podarilo sa ti namotivovať niekoho ďalšieho na toto hobby?
Čo by si odkázala tým, ktorí otáľajú a sú nerozhodní, možno majú obavu či to zvládnu?

Ako dlho otužuješ, Janka? 

Nemôžem tomu vlastne ani uveriť, no týmto rokom som začala svoju tretiu sezónu.

Čo ťa k otužovaniu priviedlo? 

Ako sa hovorí za všetkým hľadaj ženu . Raz mi maminka povedala, že videla príspevok o ľadových medveďoch. A že síce sa nechám nahovoriť na kadečo, ale že toto by som nedala . Takže, čo je viac ako prekonať samú seba, posunúť svoje hranice a ukázať svojej mamine, že nič nie je nemožné?

Ako prijalo okolie tvoje hobby? Čo ti na to hovoria známi? 

Pre mnohých som blázon. Kolegyňa mi vraví „ty nie si človek, ty si mimozemšťan“ . Niektoré kamarátky sa pridali, ale dôležité je, že ma v tom podporuje môj manžel.

Čo ťa na otužovaní baví? Prečo to robíš? 

Mala som to šťastie, že som pri otužovaní spoznala veľmi veľa príjemných ľudí, ktorí mi nielen ukázali, ako správne otužovať, ale pomáhali mi krok po kroku prekonávať svoje hranice. Kým prvým rokom som skôr stála v 13°C vode 10 min., teraz v nej dokážem zaplávať kilometer a nepríde mi to vôbec divné. Pred otužovaním som v zimnej sezóne bola často chorá, od kedy som sa začala otužovať, nepotrebujem užívať počas zimy antibiotiká. Už nepoznám bolesti chrbtice. Taktiež sa musím priznať, že otužovanie mi uvoľňuje hormóny šťastia a prekonávam svoje ja . Tajné info: vďaka otužovaniu a plávaniu som prišla o celulitídu, ale psst, aby nás v tej vode nebolo veľa .

Ako často otužuješ? 

Dá sa povedať, že otužujem každý deň, pretože otužovanie nie je iba to, že si idem zaplávať. Otužovanie pre mňa znamená, že chodím oblečená vždy o vrstvu menej… plávať sa snažím chodiť aspoň 2x do týždňa. Ale cez víkend je to už pravidlom.

Otužuješ sama? 

Nie, nikdy sa otužovanie nemá robiť tak, že človek ide sám. Je to pravidlo, ktoré som sa naučila ja a ktoré posúvam ďalej. Vďaka komunite Active life som si uvedomila, že je dôležité nájsť si parťákov s rovnakým zmýšľaním. Tento rok som sa stala členkou Ľadových medveďov Veľká voda. Som im vďačná, ako ma prijali medzi seba.

Zmenilo sa niečo v tvojom živote odkedy otužuješ? 

Rozhodne moje zmýšľanie.

Podarilo sa ti namotivovať niekoho ďalšieho na toto hobby? 

Áno, mám vo svojom okolí susedky, ktoré ešte pred rokom povedali „ja nikdy, zabudni“. Tento rok si pravidelne nasadia slnečné okuliare, oblečú plavky a už veselo s úsmevom (a s rúžom) na perách idú do vody. Som na ne nesmierne pyšná a vďačná, že počúvajú moje rady a posúvajú svoje skúsenosti na vyšší level.

Čo by si odkázala tým, ktorí otáľajú a sú nerozhodní, možno majú obavu či to zvládnu? 

Každý človek zvládne to, čo zvládnuť chce. Úplne rozumiem obávam. Ja osobne neznesiem studenú sprchu a napriek tomu ísť do jazera je už pre mňa úplne prirodzené. Je to iba o tom to skúsiť. Otužovať s niekým skúseným, nielen si naštudovať čo robiť a ako správne dýchať. Po prvý krát možno budete chvíľu, druhý – tretíkrát už budete chcieť svoje hranice posúvať. V skupine otužilcov čas ubieha veľmi rýchlo a ani sa nenazdáte, budete sa na otužovanie tešiť a pocítite jeho prvé pozitíva. Ja keď som začala svoje prvé pokusy, do vody som sa musela prehovárať. Potom som našla parťáka, ktorý keď som robila drahoty, tak ma nemilosrdne ošpliechal alebo do tej vody potiahol. Uvedomujem si s odstupom času, že bez neho a ľudí okolo seba, by som to vzdala. Držím všetkým novým otužilcom palce, aby našli rovnakých “ bláznov“ okolo seba a aby našli v otužovaní rovnakú radosť ako ja.

Ak máte chuť sa pridať, pridajte sa k nám každú nedeľu o 10.00 hod. na Bukovci.

Zdieľaj

Ďalšie Príspevky

Sleduj nás

ODBER NOVINEK

Odber noviniek môžete kedykoľvek zrušiť.