Otužovanie z pohľadu lekára

OTUŽOVANIE JE ZDRAVÉ – tak sa pridaj každú nedeľu o 10.00 na Bukovci! ❄️

„Cieľom otužovania je zlepšiť telesnú odolnosť, zdatnosť, posilniť imunitný systém a upevniť tak svoje zdravie,“ hovorí kardiologička a Active life bežkyňa Natália Vaňová.

Teplota nášho tela je zvyčajne stabilná, ale kolíše medzi 36,5°C a 37,5°C, v závislosti od dennej doby, teploty prostredia, oblečenia, cvičenia, telesného tuku a toho, čo sme jedli. Jedná sa o vyváženie medzi faktormi, ktoré udržiavajú teplotu a tými, ktoré ochladzujú.

Cieľom otužovania je zlepšiť telesnú odolnosť, zdatnosť, posilniť imunitný systém a upevniť tak svoje zdravie.

Otužovať sa môže každý dospelý zdravý človek po lekárskej prehliadke u svojho lekára.

V skutočnosti je jeseň najlepším obdobím, kedy začať s otužovaním. Nečakajte na jar, kedy sa voda postupne otepľuje.

Otužovanie je založené na tom, že navodíte telu situáciu, ktorá ho mierne stresuje, teda ho prechodne bude činiť náchylnejším na infekcie. Ak sa bude organizmus do tohto stavu dostávať pravidelne a v správnej miere, bude sa naopak ,posilňovať.

Napriek mnohým benefitom, otužovanie nie je vhodné pre každého. Nie je vhodné pre ľudí trpiacich ischemickou chorobou srdca, pretože náhle ochladenie môže vyvolať vazospazmus ( stiahnutie ciev) s následkami ako pri infarkte myokardu.

Prirodzený a bezpečný spôsob, ako začať s otužovaním, je studená sprcha. Sami si nastavíte teplotu, ktorá vám vyhovuje. Neriaďte sa v tomto nijakými cudzími radami, je to naozaj individuálne

Ak sa rozhodnete vstúpiť priamo do jazera, odporúča sa mať pri sebe dozor. Veľa tepla uniká od hlavy, preto je vhodné nosiť čiapku. Nohy a ruky sú extrémne citlivé na zmenu teploty, mali by ste zvážiť zaobstaranie si neoprénových rukavíc a ponožiek ( tiež podľa pocitu).

Nikdy nezačínajte otužovať sám, ale vždy pod dohľadom skúseného otužilca. Nepreceňujte svoje schopnosti a počúvajte svoje telo, riaďte sa predovšetkým pocitmi.

Pred každým otužovaním je vhodné si dať krátku  rozcvičku, zahriať telo a odporúča sa aspoň 15 krát  zhlboka nadýchnuť a vydýchnuť, a takto dýchať počas celého vstupu do chladnej vody. To minimalizuje efekt šoku, ktorý môže mať studená voda. Ponaťahujte sa, poskáčte.

Po opustení vody pokračujete v ochladzovaní približne 20 – 30 minút. To znamená, že vaša hlboká telesná teplota bude o 20 – 30 minút po kúpaní chladnejšia ako teplota, keď ste vystúpili z vody. Inými slovami, zahriatie bezprostredne po vašom plávaní je nevyhnutné.

Najbezpečnejším spôsobom ohrievania je sa čo najskôr vyzliecť z plaviek alebo akéhokoľvek mokrého oblečenia, ktoré ste mali vo vode a rýchlo sa oblečte do suchého. Pripravte si teplé ponožky, poriadny sveter, ideálne si oblečenie rozložte vopred, aby ste potom do neho len rýchlo vkĺzli, pripravte si teplý nápoj.

S otužovaním je možné začať v dospelosti v každom veku (s výnimkou úplne malých detí), s ohľadom na zdravotný stav, stav výživy.

U malých detí ešte nie je dokonale vyvinutá termoregulácia, preto sa otužovanie v prírode v chladnej vode neodporúča. Uprednostňuje sa pohyb na čerstvom chladnom vzduchu.

S postupným  sprchovaním v studenej vode (skôr formou hry)  môžu začať doma opatrne už aj deti vo veku nad 2 roky.

BENEFITY OTUŽOVANIA

Otužovanie prináša množstvo benefitov, okrem lepšej imunity dokonca pomáha chudnúť.

Keď plávate vonku, vaše telo musí tvrdo pracovať, aby zostalo teplé. V dôsledku toho spálite viac kalórií. Čím je voda chladnejšia, tým ťažšie pracuje vaše telo na premene tuku na energiu.

Keď sa ponoríte do studenej vody, extrémna zmena teploty signalizuje nášmu srdcu, aby pumpovalo viac krvi do našich orgánov. Vďaka tomu sa zlepšuje cirkulácia a toxíny sa z nášho systému ľahšie vyplavujú.

Je všeobecne známe, že akékoľvek cvičenie pomáha zvyšovať produkciu neurotransmiterov mozgu, ktoré nás formujú sa cítiť dobre, nazývané endorfíny, a ktoré zlepšujú našu náladu a pomáhajú zvládať stres a úzkosť.

Ak chodíte pravidelne plávať do otvorených, vonkajších vôd, zistíte, že sa vám zlepšuje spánok. Je to preto, lebo studená voda stimuluje parasympatický nervový systém, ktorý pomáha telu odpočívať a regenerovať sa.

Pri pravidelnom ponorení sa do studenej vody zažijete niečo, čo sa nazýva šok zo studenej vody. Tento šok môže naštartovať imunitný systém a pomôcť tak produkovať viac bielych krviniek a antioxidantov, o ktorých je dokázané, že posilňujú váš imunitný systém a zmierňujú rôzne choroby, od bežného nachladnutia až po srdcové choroby.

Podľa britských vedcov z Cambridge University by plávanie v studenej vode a otužovanie mohlo byť kľúčom k prevencii neurodegeneratívnych ochorení. Podľa neurovedkyne Giovanny Mallucci, sa vo zvýšenej miere v krvi  otužilcov tvorí proteín RBM3, a tento proteín pravdepodobne dokáže spomaliť respektíve odvrátiť progresiu niektorých neurodegeneratívnych ochorení,  ako napríklad Alzheimerovu chorobu.

Vazokonstrikcia (zúženie ciev) a vazodilatácia (rozšírenie ciev) , ku ktorým dochádza pri otužovaní , sú výborným prostriedkom na zachovanie  dobrej funkcie ciev a dlhovekosti.

Pravidelné správne otužovanie dokáže u ľudí znížiť ich biologický vek o 5 až 15 rokov!

Systematickým otužovaním sa paradoxne zmierňujú aj reumatické ťažkosti. Tento efekt sa úspešne využíva v kryokomorách.

Dochádza k zmenám v krvi -koncentrácií hemoglobínu, počte červených krviniek, znižuje sa oxidačný stres.

Riziká

Treba mať na pamäti , že s otužovaním súvisia aj  riziká kúpania v studenej vode.

Všeobecný bezpečnostný limit pre otužilcov na pobyt v studenej vode ( pod 8C) je 30 minút, pre pobyt v ľadovej vode ( pod 4C) je 22 minút. Netreba zabúdať že odolnosť je individuálna a je potrebné sa riadiť pocitmi.

Pri teplote vody pod 12 C je ideálne je otužovať 2 max. 3x do týždňa, nie viac krát. 

Podchladenie predstavuje pokles teploty tela pod 35°C (normálna teplota tela je medzi 36,5°C a 37,5°C), čo môže byť vážne. Pre plavcov na otvorenej vode je to skutočne veľmi veľké riziko, najmä v najchladnejších mesiacoch.

Ľudské telo začne chladnúť od okamihu, keď sa začnete vystavovať mrazu. Pre veľa plavcov pod holým nebom je to bod, keď si začnú vyzliekať teplé a suché oblečenie, ktoré už majú na sebe. Potom si idete zaplávať – ​​počas tejto doby sa vaše telo naďalej ochladzuje – a potom, keď budete odchádzať z vody, zatiaľ čo sa budete sušiť a snažiť sa obliekať, vaše telo sa bude stále postupne ochladzovať. ‘

Šok zo studenej vody je krátkodobá nedobrovoľná reakcia vášho tela na ponorenie sa do studenej vody. Spôsobuje to uzavretie krvných ciev v pokožke a vaše srdce začne viac pracovať. Produkuje tiež reakciu na „lapanie po dychu“, čiže rýchle dýchanie.

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť šoku zo studenej vody, je pomaly ho predýchať, keď vstupujete do vody. Nikdy sa neponárajte do vody alebo neskáčte do vody len tak.

Z kúpania v ľadových teplotách nedostanete omrzliny – ale môžu sa objaviť, ak sa opäť príliš rýchlo zahrejete.

Zdieľaj

Ďalšie Príspevky

Sleduj nás

ODBER NOVINEK

Odber noviniek môžete kedykoľvek zrušiť.